Media

Toename kans op huidkanker door ons zongedrag

AMSTERDAM – Blootstelling aan uv-straling van de zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker.

De sterke toename van het aantal gevallen van huidkanker komt waarschijnlijk vooral door ons veranderde zongedrag en daarnaast dragen vergrijzing en aantasting van de ozonlaag eraan bij. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt. De komende dagen is de verwachte ‘zonkracht’ hoog, waarschuwt het instituut.

Zonkracht

”In Nederland hanteren we de term zonkracht, die gelijk is aan de in het buitenland aangegeven uv-index”, licht Harry Slaper van het RIVM toe. ”Het gaat dan vooral om de intensiteit van het schadelijke uv B-licht dat zonnebrand en huidkanker veroorzaakt en maar gedeeltelijk door de atmosfeer wordt weggefilterd.

Kleding laat deze straling niet of nauwelijks door en verder blijft het natuurlijk belangrijk om goede zonnebrandcrème te gebruiken”, aldus Slaper.

”Maar ook in de schaduw, bijvoorbeeld onder een parasol, is er hemelstraling en loop je enig risico.” Op de websites van KWF Kankerbestrijding en het RIVM staan meer tips om al te grote blootstelling aan de zon te voorkomen. Actuele metingen zijn te zien op www.rivm.nl/zonkracht.

Lees het volledige artikel op nu.nl

Aurea Hogevonder

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Log in